top of page

Šamotová piecka - ako na to

Obrázek autora: Zuzana DunajčanováZuzana Dunajčanová

Aktualizováno: 12. 2. 2022

Túto úžasnú piecku sme si postavili pred 2 rokmi a odvtedy sme v nej napiekli stovky píc, chlebov, koláčov a iných dobrôt.


A ako sa v nej pečie? Pozri video. A ak si po takej piecke zatúžil, pokračuj v čitaní.


Piecka je perfektným doplnkom do letnej kuchyne. My bývame na juhu Slovenska a teda počasie nám dovolí tráviť čas vonku už od skorej jary až do neskorej jesene. Piecku však používam aj cez zimu. Napríklad druhý sviatok vianočný sme si piekli pice a koláčik.

A ak máte na dvore plno dreva tak niet o čom. Usporíte zbytočné výdavky na pečenie v rúre, pritom sa nadýchate čerstvého vzduchu.


Naša piecka patrí medzi tie väčšie, vnútorný priemer má 1 meter. Približne hodinu trvá kým ju vyhrejete. Pri návrhu treba myslieť na veľké dvierka, aby tam vošiel akýkoľvek pekáč a dobre sa v nej manipulovalo. Náš otvor je 50cm široký a 35cm vysoký. Dvierka sú trochu nižšie, pretože sme ich ešte nemali pri stavbe otvoru. Piecka je celá zateplená a tak ešte na druhý deň v nej môžete ohrievať jedlo. Používame to ako mikrovlnku.



Prvé čo treba urobiť je podstaved pre pec. Použili sme šalovacie tvárnice a vymurovali betónovú platňu (na obrázku vzadu za oblúkom).

Na obrázku je skúska oblúka, dobre na to poslúži pípravok z dreva. Na oblúk sú použité klinové šamotové teply.



Aby teplo z piecky neunikalo, zo spodu je zaizolovaná krbovou izoláciou. Na krbovú izoláciu sa vyreže podlaha piecky. Manžel najprv všetko odskúšal "na sucho" a potom spojil lepidlom.



Každá šamotová tehla je vyrezaná uhlovou brúskou do klina aby tehly časom nevypadli dovnútra piecky.



Vnútorný priestor piecky je polguľa. Manžel zostrojil super pomôcku: do stredu podlahy otočne upevnil palicu, ktorá ukazovala náklon a vzdialenosť každej tehly od stredu. Na upevnenie použil kreslové koliesko, na ktoré klincom pribil palicu namiesto kolieska.



Palica dobre poslúžila aj na držanie šamotky, ktorá sa po natretí a položení na miesto šmýkala.



Po donkončení polguli sa piecka zaizoluje akousi bielou sklenenou vatou pre krby. Ešte sme dali aj obyčajnú sklenenú vatu a výsledná vrstva mala 15cm hrúbku. Navrch sa dá zajačie pletivo aby sa to dalo ohádzať betónom.





A tu už sme zakúrili aby sme otestovali či je všetko v poriadku pred nenesením omietky.



No a odvtedy sme tam napiekli veľa dobrôt. Naším favoritom sú pice. Tie sú v takejto piecke šťavnaté, neporovnateľné s picou z rúry.

 
 
 

留言


  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

©2022 by Uprostred prírody. Proudly created with Wix.com

bottom of page